Post ten będzie stale aktualizowany, a poszczególne rodzaje E będą opisywane w kolejnych postach.
Kategoria
|
Numer E
|
Występowanie
|
Działanie
|
Barwniki
|
100 - 199
|
Słodycze, napoje
|
Nadają barwę produktom
|
Konserwanty Regulatory kwasowości
|
200 - 299
|
Wyroby garmażeryjne, napoje gazowane,
soki, konserwy, owoce suszone
|
Przedłużają termin przydatności do
spożycia
|
Przeciwutleniacze
|
300 - 399
|
Płatki śniadaniowe, frytki, chipsy,
biszkopty, wędliny, margaryna, masło
|
Przedłużają termin przydatności do
spożycia
|
Emulgatory
|
400 - 499
|
Pieczywo, czekolada, lody,
margaryna, wędliny
|
Odpowiadają za konsystencję
|
Dodatki o różnorodnym przeznaczeniu
|
500 - 599
|
||
Wzmacniacze smaku
|
600 - 699
|
Słone przekąski, zupy w proszku | dodają i wzmacniają smak oraz zapach |
Antybiotyki
|
700 - 799
|
Przeciwdziałają pojawianiu się pleśni
|
|
Substancje słodzące
|
900 - 1299
|
||
Skrobie modyfikowane
|
1300 -1399
|
||
skrobie modyfikowane pełniące funkcję zagęszczaczy
|
1400 -1499
|
||
chemiczne wzmacniacze smaku
|
1500 -1525
|
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz