środa, 7 stycznia 2015

Cechowe Stout

No to znowu mamy piwko, piweczko a dokładnie iwo z dyskontu próbujące być czymś więcej. Cechowe stout jest to tania propozycja dla piwoszy. Zacznijmy więc od tego co to jest za piwo, bo Stoutem to nie jest a dlaczego? Otóż dlatego że stout jest piwem górnej fermentacji a cechowe jak piszą na etykiecie jest dolnej fermentacji. A dokładniej jest to piwo Oatmeal Stout jednak i tak nie mieści się w stylu za rodzaj fermentacji. Kolejna sprawa to użyte słody (jęczmienne (pilzneński, karmelowy, monachijski), żytni oraz pszeniczny) piszą o użytych 3 słodach, zakładam że chodzi o jęczmienny, żytni oraz pszeniczny, a czemu nie rozdzielą jęczmiennych na 3 różne? To pytanie zostawię znawcą.
Przejdźmy do przyjemniejszej części, degustacji. Piwo jest ciut chłodniejsze od temperatury pokojowej. Patrząc na piwo w pokalu, widzimy jak bardzo jest ciemne, prawie czarne. Piana bardzo uboga, a po paru minutach nie ma jej już w ogóle. W smaku czuć że jest lekko nasycone CO2, bardzo delikatne, dobrze pijalne. Lekkie nuty chmielowe przebijają się w smaku. W ogóle nie wyczuwam nuty anyżu oraz lukrecji na które bardzo liczyłem.
Podsumowując można powiedzieć że piwo nie jest złe ale pozostawia wiele do życzenia nie sięgnę po nie ponownie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz