- Pasteryzacja długotrwała – obróbka w niskiej teperaturze 63°C przez 30 minut
- Pasteryzacja łagodna – łagodna obróbka w temperaturze 72°C przez 15 – 30 sekund
- Pasteryzacja wysoka (UHT) – obróbka w wysokiej temperaturze 135°C przez 1 - 2 sekundy
Mleko przed pasteryzacją podaje się procesowi normalizacji. Proces ten polega na ustaleniu zawartości tłuszczu w mleku (0%, 1,5%, 2%, 3%) poprzez odwirowanie nadmiaru tłuszczu. Ostatnio coraz częściej można dostać świeże mleko z m.in. mlekomatów lub po prostu na rynku od dostawcy. Takie mleko ma wszystkie wartości odżywcze jest jednak nie trwałe i trzeba je szybko spożyć.
Maślanka jest efektem ubocznym wytwarzania masła, jest to
płyn do którego dodaje się kultury bakterii i pozostawia do fermentacji na czas
do 14 godzin. Dzięki zawartości kwasu mlekowego reguluje procesy trawienne,
zapobiega zaparciom, odkwasza organizm.
Kefir powstaje z mleka pasteryzowanego znormalizowanego,
poddaje się go fermentacji. Uznawany jest za naturalny produkt probiotyczny,
korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wykazuje pozytywne właściwości podczas
leczenia nowotworów układu pokarmowego.
Jogurt otrzymujemy z
mleka, określenie „jogurt” zastrzeżone jest dla produktów zawierających żywe
kultury bakterii w ilości nie mniejszej niż 10 mln/1ml. Otrzymujemy go z mleka
surowego, poddanego fermentacji wywołanej przez bakterie. Dzięki zawartości żywych kultur bakterii ma
dobry wpływ na florę bakteryjna organizmu.
na 100g
|
Mleko 2%
|
Maślanka
|
Kefir
|
Jogurt
|
Kalorie
|
51
|
38
|
51
|
61
|
białko
|
3,3 g
|
3,5 g
|
3,4 g
|
4,3 g
|
Węglowodany
|
4,6 g
|
4,7g
|
4,7 g
|
6,2 g
|
Wapń
|
119 mg
|
110 mg
|
103 mg
|
170 mg
|
Potas
|
152 mg
|
150 mg
|
122 mg
|
200 mg
|
Magnez
|
13 mg
|
13 mg
|
10 mg
|
17 mg
|
Sód
|
49 mg
|
60 mg
|
38 mg
|
63 mg
|
Żelazo
|
0,05 mg
|
0,1 mg
|
0,1 mg
|
0,2 mg
|
Jod
|
6 µg
|
3 µg
|
7 µg
|
3,3 µg
|
Cynk
|
0,38 mg
|
0,4 mg
|
0,3 mg
|
0,6 µg
|
Kwas foliowy
|
2-12 6 µg
|
3 μg
|
5 µg
|
10 µg
|
Witamina
C
|
0,94 mg
|
0,8 mg
|
1 mg
|
2 mg
|
Witamina A
|
42 µg
|
7 µg
|
16 μg
|
16 µg
|
Witamina B1
|
0,038 mg
|
0,040 mg
|
0,028 mg
|
0,046 mg
|
Witamina B2
|
0,162 mg
|
0,17 mg
|
0,131 mg
|
0,216 mg
|
Witamina B3
|
0,084 mg
|
0,10 mg
|
0,09 mg
|
0,14 mg
|
Witamina B6
|
0,042 mg
|
0,04 mg
|
0,04 mg
|
0,06 mg
|
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz