E621- Glutaminian sodu
Jest dodatkiem który często występuje w żywności, w słonych przekąskach, przyprawach, potrawach w proszku jak i w wielu innych. Wszyscy kojarzą go z chemicznym dodatkiem, jednak jest to substancją naturalnie występującą w żywności. Sam glutaminian ma za zadanie nadać smak "umami" można go porównać do smaku mięsnego bulionu. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji bakteryjnej na pożywce z cukru.
Glutaminian sodu nie został uznany za szkodliwy i jest zalegalizowany na terenie Unii Europejskiej. W nadmiernych ilościach może powodować efekty uboczne takie jak alergie, osłabienie czy bóle migrenowe.
Najlepiej jest unikać pokarmów zawierających glutaminian sodu, lub przynajmniej ograniczenie ich spożywania, bowiem nie wiadomo jakie efekty uboczne może mieć długotrwałe przyjmowanie tej substancji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz